Vroedvrouw Noor Verloskunde: een kleinschalige verloskundige praktijk waar tijd, aandacht en rust centraal staan.

Zwanger!

Je bent in verwachting, van harte gefeliciteerd! Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij mijn verloskundige praktijk. We maken dan een eerste afspraak waarin we uitgebreid de tijd nemen om kennis te maken en jouw verwachtingen rondom de zwangerschap, de bevalling en mijn begeleiding te bespreken. Ook krijg je tijdens deze eerste afspraak informatie die van belang is voor jullie gezondheid én geef ik je enkele tips mee rondom zaken die handig zijn om de komende tijd te regelen.

De controles:

Omdat ik er er van overtuigd ben dat een goede relatie tussen de zwangere, haar partner en mijzelf het proces van zwangerschap en bevalling ten goede komen, plan ik altijd ruim de tijd in voor de controles. We hebben iedere controle 45 minuten tot een uur de ruimte en deze wordt vaak ook volledig gebruikt om de diverse aspecten van je zwangerschap te bespreken en de controles uit te voeren. Heb je eens geen behoefte aan een uur de tijd, dan is dat vanzelfsprekend ook geen probleem. Weet dat dat uur voor je vrij is gemaakt, het staat je vrij om daar wel of niet volledig gebruik van te maken.

Gemiddeld zien we elkaar zo’n 12 keer tijdens je zwangerschap. Voel je de behoefte aan frequentere controles, of wil je juist wat minder controles, dan bekijken we samen welke frequentie het beste bij jouw behoeften aansluit.

Waarneming:

In principe zie je tijdens de zwangerschap, bevalling en tijdens de kraamperiode alleen mij. Wel zo fijn, steeds eenzelfde vertrouwd gezicht. Toch heeft ook deze vroedvrouw wel eens de behoefte aan een paar dagen die echt alleen voor haar en haar gezin zijn, moet ik wel eens een dag naar een bijscholing, of misschien wil ik zelfs wel even met mijn gezin op vakantie.  Op dit soort momenten zal er een waarneemster worden ingezet. Vanzelfsprekend zal ik altijd mijn best doen om een waarneemster te vinden die aansluit bij mijn werk- en denkwijze.

Ik neem maximaal 4 tot 5 zwangeren per maand onder zorg. Dat betekent dat de kans dat ik al bij een andere geboorte ben wanneer jij gaat bevallen, veel kleiner is dan bij de grotere praktijken. Toch vallen bevallingen niet te plannen en dus kan het een enkele keer per jaar wel eens voorkomen dat er 2 vrouwen tegelijk bevallen. Op dat moment ben ik genoodzaakt om de hulp van een collega vroedvrouw in te roepen. Hiervoor heb ik goede afspraken gemaakt met enkele collega’s die mijn denk- en werkwijze zo veel mogelijk delen.

De bevalling:

Dan komt ook dat moment dat je daadwerkelijk gaat bevallen. Vanaf het moment dat je mij belt dat de bevalling is begonnen en dat je graag wilt dat ik naar je toe kom, tot enkele uren na de geboorte van je kindje, blijf ik bij je. Ook wanneer je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt en overgedragen wilt worden aan het ziekenhuis, blijf ik bij je wanneer jij dat wilt. Soms blijkt al tijdens de zwangerschap dat er een reden aanwezig is waardoor je niet thuis kunt of wilt bevallen. Je bevalt dan onder leiding van een gynaecoloog of een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Vinden jij en je partner het toch fijn wanneer ik je ook in dat geval bijsta tijdens de bevalling, dan bestaat deze mogelijkheid ook *.

Jij hebt de regie.

Of je nu thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis, in bad, op de baarkruk of op handen en knieën wil bevallen, het gaat er om dat jij je prettig voelt bij de manier waarop je bevalt. Jij weet zelf het beste wat jij nodig hebt in jouw transitieproces naar het ouderschap. Op elk moment van de zwangerschap kan het zijn dat jouw wensen en behoeften veranderen. Wanneer je dit steeds goed aangeeft en bespreekt tijdens de controles, kunnen we samen blijven kijken naar wat jij nodig hebt en wat voor jou goed voelt. Zodat jij achteraf met een goed gevoel kunt terugkijken op de geboorte van jullie kindje.

Bevallen in bad?

Dit is absoluut mogelijk. Ik ben zelf groot fan van badbevallingen en vind het een cadeautje om deze te mogen begeleiden. Het warme water van een bad heeft bij veel vrouwen een pijnstillende werking tijdens de bevalling en er zijn nog wat meer voordelen van een badbevalling die we, wanneer je wilt, tijdens je zwangerschap kunnen bespreken. Steeds meer vrouwen kiezen er voor om een deel van de bevalling, of de hele bevalling in bad door te brengen. Op dit moment heb ik nog geen bevalbad te leen, maar in de toekomst zal dit zeker tot de mogelijkheden behoren. Tot die tijd kan ik je informeren over de diverse plaatsen waar je wel een bad kunt huren. Ook wanneer je in het geboortecentrum bevalt, kun je in bad bevallen.

De kraamperiode:

In de eerste 10 dagen na de geboorte van jullie kindje kom ik enkele malen bij jullie op bezoek om te kijken hoe het met jullie gaat. Wanneer jullie kindje ongeveer 6-8 weken oud is, plannen we nog een laatste afspraak, waarna ik de zorg afsluit.

Overige diensten:

Tijdens de zwangerschap en kraamperiode bied ik de mogelijkheid tot een draagconsult (ik ben gecertificeerd draagconsulent), een (zwangerschaps-)massage, rebozo massage en babymassage. Ook na de kraamperiode kun je vanzelfsprekend nog voor deze zaken bij mij terecht. Voor de tarieven van de aanvullende diensten verwijs ik je graag naar het tabblad ‘tarieven en vergoedingen’.

Mijn werkgebied:

Mijn werkgebied concentreert zich in principe tot de regio Breda e.o. (Prinsenbeek, Etten-Leur, Bavel, Ulvenhout, Terheijden,  Teteringen, Rijsbergen, Dorst, Ulicoten, Zundert, Hoeven, Raamsdonkveer, Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Baarle-Nassau, …) Mocht je woonplaats hiervoor niet genoemd zijn, of woon je wat verder weg dan deze plaatsen, dan mag je mij ook altijd bellen om te kijken of ik wellicht toch iets voor je kan betekenen.

 

 

*dit betreft dan een soort ‘doula’-overeenkomst. Hiervoor geldt een aanvullend tarief, zie ‘tarieven en vergoedingen’