Verloskundige zorg wordt in Nederland vergoed vanuit het verplichte basispakket van de zorgverzekering. Ik declareer in principe rechtstreeks aan je zorgverzekeraar.

Wanneer je niet verzekerd bent, ben je verplicht om zelf de kosten voor verloskundige zorg, zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit, te betalen. Indien gewenst kan hiervoor een betalingsregeling worden afgesproken.

Welke zaken vallen onder de basisverzekering

Termijnecho (op ongeveer 12 weken)

Bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap (let op, dit kan wel ten koste gaan van je eigen risico)

Counseling prenatale screening

SEO (20 weken echo)

Hielprik en gehoortest (uitgevoerd bij de pasgeborene in de kraamperiode)

Welke zaken vallen niet onder de basisverzekering:

Prenatale screening op Downsyndroom

Combinatietest (kosten EUR 170,13. Soms wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering, vraag dit na bij je zorgverzekeraar) en NIPT (kosten EUR 175,- tenzij uitgevoerd op medische indicatie, bijvoorbeeld wanneer een verhoogd risico blijkt uit de combinatietest. Dit kan dan wel ten koste gaan van je eigen risico)

 

Bevallen op medische indicatie:

Wanneer al tijdens de zwangerschap blijkt dat je in het ziekenhuis, onder leiding van de gynaecoloog gaat bevallen, wordt dit vanzelfsprekend ook gewoon vergoed vanuit je zorgverzekering. Omdat de verantwoordelijkheid op dat moment is overgedragen aan de gynaecoloog, staat er voor mij als verloskundige geen vergoeding meer tegenover om jou te begeleiden. Mochten jij en je partner dan toch graag willen dat ik jullie bijsta tijdens de bevalling (in een soort doula-functie), dan is dit mogelijk. Hiervoor vraag ik dan wel een eigen bijdrage van EUR 450,-.

 

Aanvullende diensten:

De genoemde bedragen voor aanvullende diensten zijn incl. 21% btw en worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Soms is het wel mogelijk om een van de aanvullende diensten (deels) vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

  • Draagdoek knoop consult: EUR 30,- per uur, een gemiddeld consult duurt 1-1,5 uur
  • Draagdoek/ergonomische babydrager pas- & informatieconsult: EUR 20,- per uur, een gemiddeld consult duurt 1-1,5 uur
  • Zwangerschapsmassage 30 minuten: EUR 35,-
  • Zwangerschapsmassage 45 minuten: EUR 50,-
  • Zwangerschapsmassage 60 minuten: EUR 60,-
  • Workshop babymassage: EUR 75,- voor ca 2 uur
  • Rebozo massage 30 minuten: EUR 35,-